Retetar

Bun de-ti lingi degetele !

Cozonac


Prepararea aluatului:

Se amesteca intr-un bol cele 3 galbenusuri, oul intreg, sarea si 3 linguri de zahar. Intre timp se prepara maiaua amestecand drojdia cu o jumatate de lingura de zahar si 200ml de lapte caldut. Continutul celor doua boluri se amesteca, se adauga 600ml lapte, se amesteca bine si apoi se adauga intreaga cantitate de faina. Compozitia se amesteca initial cu lingura de lemn, apoi se framanta manual, dupa care se adauga 6 linguri, iar apoi 4 linguri de ulei. Aluatul acoperit se lasa la dospit timp de 35-40 minute.

In acest timp se prepara umplutura: se amesteca cantitatile de 250g margarina sau unt, 250g zahar, 30g scortisoara macinata, pana se obtine o crema spumoasa. Aceasta se imparte in 6 portii egale. In cazul in care umplutura se prepara cu cacao, in locul cantitatii de scortisoara se adauga 120g pudra de cacao.

Aluatul dospit se divizeaza de asemenea in 6 parti egale si se intinde fiecare la o grosime de 0,5 cm si dimensiunea de 15x25 cm. Se aplica umplutura, se modeleaza lung si se impletesc 2 cozonaci din cate 3 fire, apoi se aseaza cei doi cozonaci unul langa altul in aceeasi forma de copt, unsa in prealabil cu ulei sau untura. Se lasa la dospit timp de 30 minute, iar inainte de a se introduce in cuptor se unce cu ou.

Se coace aproximativ 40 minute la temperatura medie (180 - 200 C).

Nota: Se obtine un aluat de consistenta moale, usor de intins manual, iar umplutura se aplica atent, pentru a evita ruperea aluatului. Nu se recomanda un timp prea indelungat de dospire pentru a evita efectul de gol din miezul cozonacului.